Trappistenbier, of kortweg trappist, is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst. De naam “trappist” is afgeleid van de Franse abdij waaraan de trappistenorde zijn naam ontleent: abdij Notre-Dame de la Grande Trappe.

Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) zijn de voorwaarden om de naam “trappist” en het bijbehorende logo “Authentic Trappist Product” te mogen dragen de volgende:

  1. Het product moet binnen de muren van de abdij worden geproduceerd.
  2. Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
  3. De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft, moet aan sociale werken en goede doelen worden besteed.

Er zijn momenteel wereldwijd 12 trappistenbrouwerijen: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk, één in de Verenigde Staten, één in Italië en één in Engeland.

Er zijn anno 2018 twaalf bieren die de naam “trappist” mogen dragen.[ Daarvan zijn er twaalf trappistenbiermerken die aan de regels van de Internationale Vereniging Trappist voldoen en het logo “Authentic Trappist Product” voeren: zes Belgische, twee Nederlandse, één Oostenrijks, één Amerikaans, één Italiaans en één Engels (de Franse en Spaanse trappistenbieren voldoen niet aan de regels omdat ze buiten het klooster gebrouwen worden). Bij elkaar goed voor een 41-tal verschillende biersoorten:

Mont des Cats

Sinds juni 2011 brengt ook de Franse Abdij op de Katsberg in Godewaarsvelde een trappistenbier op de markt, Mont des Cats. Dit krijgt echter niet het logo “Authentic Trappist Product” omdat het niet ter plaatse maar bij Chimay wordt gebrouwen

bron: wikipedia